zaterdag 13 maart 2010

B-17 "Liberty Belle" op Gillespie Field


Hallo,

Het laatste weekend van februari kwam er een bijzondere kist op Gillespie; een volledig gerestaureerde B-17G uit 1943. De bijnaam van deze B-17 is Liberty Belle. Het hele project heeft meer dan 15 jaar geduurd en in totaal meer dan 3 miljoen dollar gekost, maar dan heb je wel wat!

Ze is één van de 13 nog luchtwaardige B-17's "Flying Fortress", dus dat maakt het wel bijzonder.

Ze stond al sinds donderdag op de terminal parking en men was er onderhoud op aan te plegen. En hier in de VS is het heel normaal om op de parking te kunnen komen (als je de code van het hek hebt), dus Max, Owen en ik naar de kist om haar te bewonderen. De man vond het prachtig dat we interesse hadden voor z'n vliegtuig. Uiteindelijk maar de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of we binnen konden kijken. Geen enkel probleem, maar dat kon pas 1,5 uur later, want hij moest eerst iemand ophalen. Dat was voor ons weer geen probleem, dus we zijn naar de kist gegaan, voordat we les hadden. Het was echt geweldig! Het meest indrukwekkend is wel het kleine bruggetje door het bommenruim richting de cockpit. De bomluiken gingen open en denk dan maar dat je naar voren of achteren moest lopen en je ziet de grond ver beneden of een Messerschmitt Me-109 of Focke-Wulf FW-190 op je af komen. Mmmmmmmm respect voor die mannen toendertijd! Maar alles is functioneel is zo'n vliegtuig. Geen enkel comfort. Afijn, de foto's geven een aardige indruk van de kist.

En in Europa zou zo'n vliegtuig afgezet worden met linten, hekken etc. Hier is het gewoon toegankelijk en de eigenaren/piloten/monteurs zijn er enorm trots op en vereerd mee dat ze met zo'n mooi toestel de historie levend kunnen houden. Er gaan dan ook veel veteranen, die nog met de B-17 gevlogen hebben, mee tijdens de rondvluchten.

Nadat we binnen waren geweest en alles bekeken hadden heb ik de man gevraagd wanneer de start up was van de motoren en dat zou op zaterdag en zondag rond 0930 zijn. 's Zaterdags was het slecht weer en werd er niet gevlogen, maar op zondag wel. Daar heb ik een paar filmpjes van gemaakt, veel plezier:

De taxi:



De start:



De landing:



Terugtaxiën:



Start-up van de rechtermotoren:



Nice hè?

Groeten vanuit de VS.

Rick

3 opmerkingen:

  1. Hey Rick,

    Mooi man dit vliegtuig.
    Ik heb ook nog een ander filmpje zitten kijken, een reportage van de Daily Press met de piloot van de B-17.(3 min 22)
    Daarin werd verteld dat het inderdaad 15 jaar heeft geduurd om hem te restaureren.
    Er word ook tijdens de vlucht in het toestel gefilmd, je ziet dan hoe de militairen hebben gezeten tijdens het beschieten van de vijand. Erg indrukwekkend!

    Het is wel heel bijzonder dat dit beroemde project mag meemaken (voor ons alleen te zien via youtube en eventueel het nieuws) en jij ziet dat dat daar gewoon live en bent er nog in geweest ook!
    Echt gaaf!
    Geniet er maar van dat je zulke speciale dingen mag meemaken maar dat zul je wel doen denk ik dat hoef ik je niet te vertellen.

    Nou to gauw maar.

    Groetjes,

    Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks, maar je kent me goed genoeg om te weten dat ik dat heus wel doe :-)

    Groetjes aan Erik en de kids

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Rochelt lekker zun brommert!

    Nog een likkie vet eran en dan rookt ie nog beter bij het opstarten :-)

    BeantwoordenVerwijderen