dinsdag 2 februari 2010

Eindelijk weer een nieuw bericht........


Hallo allemaal,

Hier is een update van mijn activiteiten in de VS. Het is even geleden, maar dat dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niets gebeurd is.

Allereerst stonden er in januari de eerste “progress testen” op het programma. Dit houdt in dat ik toetsen moest maken voor de 5 ATPL vakken waar we ons op dit moment mee bezig houden.
In totaal hadden we 5 toetsen verdeeld over 2 dagen (vrijdag en zondag). Na de eerste ronde bleek dat ik 4 vakken gehaald had en ASP (airframe, systems & powerplants) op 2 punten gebuisd had.

De resultaten waren:
• Aircraft General Knowledge 73% her: 88%
• Meteorology 75%
• Principles of Flight 91%
• Human Performance & Limitations: 100%
• VFR Communications: 91%

Al met al niet slecht. Vooral ASP was een domper, maar ik had redelijk wat antwoorden “verbeterd” en daarvan was het merendeel fout, dus nieuwe taktiek is: 1e antwoord is het juiste en dat blijkt veel beter te werken qua resultaat. Zo zie je, zelfs ik leer steeds weer iets nieuws op mijn leeftijd!

Qua vliegen zijn we zo langzamerhand aan het einde gekomen van ons PPL gedeelte. En aan het einde van een traject staat een check gepland. Ja, in de luchtvaart zijn ze gek op checks, maar dat later ook gebeuren: iedere 6 maanden in de simulator voor emergencies, medische keuringen etc.
Maar goed, terug naar de PPL checkride. Dit is het privé brevet voor de FAA (Federal Aviation Authority). Een examen is opgedeeld in 2 fases:

• Een mondeling theoriegedeelte van 2-2.5 uur. Tijdens dit gedeelte kijkt de examinator of je genoeg kennis hebt van het vliegtuig, instrumenten, onderhoud, aerodynamica, meteorologie, regelgeving m.b.t. luchtruim, zicht, geldigheid, privileges/beperkingen, medische factoren.
• Een praktisch vlieggedeelte van 2-2.5 uur. Je gaat alleen vliegen als het mondelinge gedeelte voldoende is afgesloten. Tijdens het vlieggedeelte wordt gekeken naar: zelf een vluchtplanning maken (mijn plan was naar KHND, Henderson bij Las Vegas; 250 mijl verderop), interpretatie van weer/winden onderweg, controleren van de kist op luchtwaardigheid (pre-flight inspection), passagiersbriefing geven, taxiën, radiocommunicatie, volgen vluchtplan (tijd/snelheid en corrigeren/controleren), situational awareness, speciale manoeuvres (stalls, slow-flight, steep turns, instrument vliegen (met bril op, zodat je niet naar buiten kunt kijken), brand, motorstoring), diverse landingen (softfield, shortfield, power-off) een uitwijkmanoeuvre (in verband met brandstoftekort) en ondertussen geen Bravo luchtruim schenden (anders mag je bellen met de verkeersleiding en daarna bij de Chief op bezoek……geen prettig vooruitzicht.

De 2 onderdelen hebben we eerst met instructeurs van school geoefend, want school heeft de verplichting om capabele kandidaten af te leveren. Mondeling ging goed en het praktisch gedeelte ging ook goed, maar ik moest nog 1 uurtje met mijn vaste instructeur vliegen om de puntjes op de i te zetten.

Gisteren, 1 februari, was het om 0630 dan zover, FAA Checkride. Om 0445 (oei, wel erg vroeg) ging de wekker. Wassen, aankleden, bakkie koffie, ontbijtje, laatste keer spullen doornemen en om 0550 richting school. Onderhoudshistorie van de kist opgehaald, Weight & Balance gemaakt, prestatieberekeningen a.d.h.v. actueel weer gedaan en om 0620 klaar. Om 0625 kwam Russ (FAA examinator) mij ophalen en begon de test officieel. Informeel begonnen met papierwerk, introducties etc. Al snel werd het serieuzer, maar in het algemeen was de sfeer ongedwongen. Er waren 2 puntjes die ik iets beter had kunnen doen, maar dat was meer een hiaat tussen mijn kennis en die van de examinator. Hij gebruikt gegevens voor instrumentvliegen die wij niet nodig hebben en dus ook nog nooit hebben toegepast, maar z’n tips waren wel erg nuttig.
Daarna vliegen; na de inspectie, ophalen van laatste weer de taxi clearance aangevraagd. De clearance naar baan 27R was standaard en rustig aan getaxied. Beter uitrollen met stationair toerental, dan hoger toerental en continu remmen…….dus alles op het gemakje. Russ was content.

Bij 27R aangekomen de laatste checks uitgevoerd en motor getest. Take-off aangevraagd en vertrokken met een softfield take off. Klein stukje oostwaarts, dan richting KRNM, transition door hun luchtruim, naar BONDO en vanaf daar naar TANNR(navigatiekruispunten). Daarna alle special manoeuvres uitgevoerd en nog wat landingen (bij een shortfield moet je binnen 200 voet/60mtr landen van het mikpunt. Ik zat op 15 mtr, dus hij applaudisseerde zelfs in het vliegtuig “Well done Captain). Na bijna 2 uur stonden we weer op de parking bij school. Het was niet de mooiste vlucht qua uitvoering, maar de examinator wil eigenlijk maar 1 ding zien. Alles moet gedaan worden met VEILIGHEID als uitgangspunt.
Na het parkeren van de kist, invullen van het papierwerk gingen we de briefing ruimte in en kwam het verlossende antwoord: Congratulations, you’re a private pilot now…..!!!! Nice, voelt wel goed.

Ik was wel gaar na afloop, eerst 2.5 uur mondeling en daarna 2 uur vliegen zonder je concentratie te laten verslappen………………ik word te oud voor die geintjes hahahahaha. Maar het resultaat telt.
Dus ik mag nu mensen rondknorren(zonder ervoor betaald te worden) voor vluchtjes. Niet allemaal tegelijk een afspraak maken aub. Voor afspraken kunt u contact opnemen met Petra.

Groeten vanuit de VS en tot de volgende keer

Rick

2 opmerkingen:

  1. Whaahhwwwrrrr, ouwe luchtpiraat, gefeliciteerd!!!!
    Goed gedaan man!

    En volgens mij staat eerste gratis vlucht voor ons geboekt in juni, haha.

    Gr, K1 en Jeje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Afspraken maken bij Petra?? Ik ben je secretaresse niet!
    Maar ben wel de eerste die met jou achter de stuurknuppel mag rondknorren in een vliegtuigje :-). Joepie, ik kijk er echt al naar uit!
    K1 en Jeje, ik laat jullie nog wel weten of het verantwoord is... ;-)

    Dikke xxxx

    BeantwoordenVerwijderen